Automatisering is een kans voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt

Automatisering, robotisering en de opkomst van kunstmatige intelligentie veranderen de arbeidsmarkt razendsnel. Het gesprek hierover draait meestal om het verlies aan banen. Maar automatisering kan ook een kans bieden en resulteren in meer banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

In zijn boek 21 lessen voor de 21e eeuw legt Yuval Noah Harari uit waarom artsen meer te vrezen hebben van automatisering dan verplegers. Een arts is weliswaar hoogopgeleid, maar het werk volgt veelal vaste patronen. Slimme technologie is heel goed in patronen. De verpleger daarentegen staat dan weer aan het bed, brengt een infuus in, stelt een patiënt gerust; activiteiten die als geheel moeilijker te automatiseren zijn.

Wat geldt voor artsen, geldt ook voor andere beroepsgroepen: managers, bankiers, accountants. En wat geldt voor verplegers, is ook waar voor andere beroepen: schilders, hoveniers, facilitair medewerkers, mensen in de horeca, leraren. Deze banen zullen niet snel overgenomen worden door slimme robots en bieden een kans voor de nabije toekomst.

Laten dit nu net de banen zijn waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt vaak hun carrière beginnen. Het werk is divers en vereist veel verschillende vaardigheden, maar geen specialistische kennis. Vaak is het werk ‘on the job’ te leren. Met certificaten en korte cursussen schaven mensen hun vaardigheden bij, wat ze meer duurzaam inzetbaar maakt. 

Het gaat verder. Door de verregaande automatisering verschuift de hele focus van de economie. Als robots en slimme algoritmes kennisintensieve functies overnemen, ontstaat elders ruimte voor nieuw werk en nieuwe banen. Als we Harari en anderen moeten geloven, kunnen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in deze ruimte wel eens een grote kans hebben.


Everyday Heroes helpt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zo snel mogelijk aan een baan. Heel laagdrempelig, heel simpel.