Een oplossing voor 7+ obstakels op weg naar een inclusieve arbeidsmarkt

Op weg naar werk komen kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt vaak obstakels tegen. Bij Everyday Heroes proberen we deze obstakels weg te nemen met simpele, laagdrempelige oplossingen. Dagelijks komen nieuwe, verrassende obstakels voorbij, maar wat zijn eigenlijk de meest voorkomende obstakels op weg naar een inclusieve arbeidsmarkt? En belangrijker: hoe los je die op?

  1. Opleiding (34%*) - Vaak heeft een kandidaat niet de juiste papieren, en - belangrijk! - niet de middelen om zelf een extra diploma of certificaat te halen. De oplossing: betaal de opleiding voor je kandidaat. Meestal gaat het niet om een MBA of cursus diepzeelassen en is dat goed te betalen. Opleiding is sowieso onderdeel van goed personeelsbeleid en een bijkomend voordeel: met de juiste opleiding maak je de kandidaat duurzaam inzetbaar binnen je organisatie!

  2. Vervoer (24%) - Reiskosten, reistijd en reiscomfort kunnen een barrière zijn op voor kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt. Als je geen reserves hebt is een OV chipkaart met 20 euro saldo een grote investering, laat staan een (elektrische) fiets om niet afhankelijk te zijn van het OV en met goede energie op werk aan te komen. Help de kandidaat tot deze een reserve heeft, koop een fiets of help de kandidaat op een andere manier naar het werk te komen.

  3. Extra begeleiding (22%) - Werken moet je leren, en niet iedereen vindt het even makkelijk om op tijd komen, helder te communiceren en gemotiveerd te blijven. Een beetje extra begeleiding of coaching maakt dan een wereld van verschil.

  4. Kleding - Voor veel beroepen is speciale kleding vereist. Denk aan goede schoenen in de horeca, een overall of juist representatieve kleding. Iemand die lang thuis heeft gezeten heeft niet altijd de reserves om te investeren in deze kleding. De oplossing is super simpel: investeer in de juiste kleding voor je kandidaat.

  5. Materiaal - Heb je voor jouw beroep eigen materiaal nodig, zoals scharen of ander gereedschap? Hier geldt hetzelfde als voor kleding: investeer voor je kandidaat.

  6. Taal - In een geglobaliseerde wereld is Nederlands niet altijd de voertaal op de werkvloer. Om toch met collega’s te kunnen praten en opdrachten te begrijpen, kan een beetje taalles wonderen doen voor een kandidaat.

  7. Kans - Het grootste obstakel is echter vaak een kans krijgen. Te vaak worden kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt onterecht afgeschreven voor een baan, terwijl ze prima geschikt zijn. Gelukkig geven steeds meer bedrijven deze kandidaten wel een kans en de nodige ondersteuning om duurzaam aan het werk te kunnen.

De moraal van het verhaal: de meeste obstakels op weg naar werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn goed op te lossen met een kleine investering, een beetje empathie en wat creativiteit. Heb je als werkgever (financiële) steun nodig om de obstakels weg te nemen, neem dan contact op om de mogelijkheden van een Power Certificaat te bespreken. Met het geld uit een Power Certificaat nemen we de obstakels naar werk weg, misschien ook wel voor jouw organisatie. Zo staat niets een inclusieve arbeidsmarkt meer in de weg.

* De percentages slaan op het aantal keren dat voor dit obstakel een Power Certificaat ingezet wordt.