Minder regels, meer daadkracht

Werken moet eenvoudiger worden voor arbeidsgehandicapten, vindt het kabinet. Om dat mogelijk te maken, zetten ze het mes in de regelgeving, want – zo is de gedachte – met minder regels komt het werk vanzelf. Wij zijn ook voor minder regels, maar de praktijk laat zien dat er vooral behoefte is aan daadkracht om iedereen die wil en kan werken ook aan het werk te krijgen, ongeacht de obstakels die er zijn.

De regels over hoe we de arbeidsmarkt inclusief maken veranderen geregeld. De Volkskrant geeft in een uitgebreid artikel vandaag een overzicht van alle veranderingen in beleid, zowel in het verleden als de nieuwe voorstellen. Je moet je hoofd er goed bijhouden, anders snap je het niet meer.

Ondanks alle verandering in regels en alle experimenten zitten nog steeds veel mensen ongewenst en onnodig thuis. Je moet je dan afvragen: zijn de regels wel het probleem? 

Wij denken niet dat alleen de regels het probleem zijn. Er is vooral behoefte aan daadkracht, aan durf. Keer op keer zien wij dat er maar weinig nodig is om de afstand naar werk voor een kandidaat te overbruggen. Een kleine aanpassing aan de werkplek, een beetje extra begeleiding, misschien een diploma. Er is geen regel die het een werkgever verbiedt te investeren in een veelbelovende nieuwe collega. Niets weerhoudt een gemeente ervan om de SROI-verplichting écht te laten renderen door nieuwe banen mogelijk te maken.

We moeten aan de bak om een inclusieve arbeidsmarkt voor iedereen mogelijk te maken, stelt staatssecretaris Tamara van Ark. Zo is het precies: er is daadkracht nodig. Nederland krijgt een inclusieve arbeidsmarkt niet alleen met minder regels, maar vooral door meer te doen!


Everyday Heroes helpt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zo snel mogelijk aan een baan. Heel laagdrempelig, heel simpel.

Jasper Visser