Een oplossing voor 251.000 vacatures

shutterstock_373770070.jpg

Er waren in tien jaar niet zoveel vacatures. Het CBS telt er 251.000 in het tweede kwartaal van 2018. Hierdoor neemt de spanning op de arbeidsmarkt toe. En met een (geregistreerd) werkeloosheidspercentage onder de vier procent is het duidelijk: er is meer werk dan dat er mensen zijn. Dat kan een gigantisch probleem worden met flinke gevolgen. Een oplossing is gelukkig voorhanden: help de honderdduizenden mensen met een afstand tot werk aan een baan. De verantwoordelijkheid voor deze oplossing ligt bij ons allemaal: werkgevers, natuurlijk, maar ook bij gemeenten en andere instanties die creatieve oplossingen moeten omarmen.

De Participatiewet legt vast hoe Nederland banen moet scheppen – de banenafspraak – voor mensen met afstand tot werk. Het lijkt best goed te gaan met het nakomen van de afspraken gemaakt in de banenafspraak. Helaas zijn veel van de nieuwe banen tijdelijk, nieuw-bedacht of een herinrichting van werk. De doelgroep gaat dus wel aan het werk, maar niet op een van de 251.000 vacante plekken. Dit is een gemiste kans.

Ons uitgangspunt is simpel: iedereen die wil en kan, moet kunnen werken. Geen bedacht werk maar uitdagend, zinvol en vervullend werk met de mogelijkheid om door te groeien en zich te ontwikkelen. Werk met perspectief. Werk dat echt gedaan moet worden.

Zoals Polina die als medisch codeur bij het UMC Utrecht werkt, of Alfonso die bij Stedin als logistiek medewerker aan de slag is. Om deze mensen aan het werk te helpen is een klein beetje hulp vaak al voldoende: een fiets, de financiering van een opleiding, wat extra begeleiding in het begin. Met deze steun, gefinancierd door bedrijven, hielpen we in korte tijd al ruim honderd mensen aan het werk. Heel laagdrempelig, heel simpel.

Een overspannen arbeidsmarkt vraagt om creativiteit en durf. We kunnen nu eindelijk iedereen die wil en kan werken op een normale manier echt laten werken. Samen vullen we die 251.000 vacatures in.


Help je mee?

Met de aanschaf van een of meer Power Certificaten help je iemand direct aan het werk. Wil je meer weten of meteen meedoen? Laat dan je gegevens achter door op deze knop te klikken.
We horen graag van je!