Is werk een nieuwe kerk?

Schermafbeelding 2019-06-25 om 10.17.43.png

Aart van der Gaag heeft een publicatie uitgebracht die de successen en uitdagingen van de huidige inclusieve arbeidsmarkt in kaart brengt.

De nadruk in de politiek ligt tegenwoordig op het maken van nieuw beleid en het opzetten van nieuwe structuren, terwijl het succes van de arbeidsbemiddeling wordt bepaald door de drive, know-how en expertise van mensen. ‘Focus meer op de uitvoering’, aldus Van der Gaag.

Van der Gaag vindt dat de kennis, kunde en infrastructuur van de sociale werkbedrijven een essentiële rol moet blijven spelen, om zoveel mogelijk mensen met een arbeidsbeperking en andere doelgroepen een volwaardige arbeidsplek te kunnen bieden. Hij pleit voor een kopgroep van bevlogen werkgevers die mensen met een arbeidsbeperking aan het werk brengen. Als ambassadeurs kunnen zij in hun eigen netwerk ook anderen overtuigen.

Van der Gaag sluit de publicatie af met de uitspraak: “Van werk echt een nieuwe inclusieve kerk maken, dat is de komende jaren een belangrijke maatschappelijke opgave. Een opgave waarbij wat mij betreft de kennis, kunde en infrastructuur van de sociale werkvoorziening een essentiële rol moet blijven spelen.”

In de video kan je de lezing terugkijken. De volledige publicatie is te downloaden als PDF: Is werk een nieuwe kerk?


Luc Essink