#columnheld

Screenshot 2018-05-04 22.03.35.png

Op zondag 13 augustus, 2017, schreef Annemarie van Gaal een scherp stuk over wat nou eigenlijk arbeidsgeschikt en -ongeschikt is. Een artikel naar ons hart, dat aansluit bij de filosofie van Everyday Heroes dat zo’n indeling onjuist en demotiverend is. Het hele opiniestuk kun je hier lezen.

Snijverlies nemen

Van Gaal deelt onze kijk op ‘helpen’ en op ‘arbeidsgeschiktheid’. Ze ziet dat de regelingen en subsidies te ingewikkeld zijn en zo de plank misslaan. De bedenkers van die regelingen en subsidies waren niet van plan om er zo’n wirwar van onmogelijkheden van te maken. Ze willen helpen, net als wij. Maar ze willen vooral dat niemand misbruik maakt van de regeling. En dus timmeren ze de regeling dicht met voorwaarden, bepalingen en mitsen en maren. Je kunt ook je verlies nemen; je met minimale middelen beschermen tegen de grootste gevaren, en de rest voor lief nemen in het streven zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen. Mede door die opstelling is Everyday Heroes zo succesvol onder kandidaten – geen gedoe, direct toe te passen en met concreet resultaat.

Niemand is 100% arbeidsgeschikt. Jij ook niet.

Daarnaast ziet van Gaal dat in de kaartenbak ‘mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt’ twee categorieën zitten: mensen die niet willen, en mensen die niets liever willen. Dat maakt de kaartenbak onwerkbaar.

Haar belangrijkste inzicht echter, is deze (en we citeren):

Sowieso moeten we af van de term ’arbeidsongeschikt’. Vrijwel iedereen is namelijk in meer of mindere mate arbeidsgeschikt. Als je door een slechte rug 80% afgekeurd bent voor zwaar werk, dan kun je na een opleiding best een 100% geweldige onderwijzer zijn. Of als je vanwege concentratieproblemen voor 55% arbeidsongeschikt bent als boekhouder, dan zou je een 100% prima hondentrimmer kunnen worden.

Belastingvoordeel en zelf financieren, is dat de oplossing? Praat mee!

Van Gaal sluit af met een voorstel om het allemaal beter te regelen. Een sierlijk en simpel plan. Voor elke fulltime arbeidsgehandicapte mag je als werkgever honderdduizend euro aftrekken van de belasting. Dat levert je tussen de twintig en vijfentwintig duizend euro op. De werkgever neemt alle verplichtingen en kosten op zich. Voila.

De top twintig procent van de kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt is al bijna helemaal aan het werk. Het grote midden, daar doen we het voor. Daar zijn zoveel getalenteerde, gemotiveerde mensen waar genoeg banen voor zijn, maar ze hebben wel een duwtje in de rug nodig. Met zijn allen kunnen we dat geven. Dat is dus niet alleen een mooi gebaar, het is ook een commerciële kans!

Ik nodig alle lezers uit om mee te doen. Van het sponsoren van certificaten tot het gebruiken ervan bij een kandidaat die voor jou lastig te plaatsen is.

Sabine de Jong
Initiatiefnemer Everyday Heroes
Gastcolumn ABU magazin Reflex, Oktober 2017
Downloaden? Klik hier!


Bas Brinkman