Extra Social Return mogelijkheid betaalt zich uit!

De samenwerking tussen de gemeente Amsterdam, Bureau Social Return Amsterdam, de Sociaal Werkkoepel Amsterdam en het Werkgeversservicepunt Groot- Amsterdam (WSP) en Everyday Heroes hebben het afgelopen jaar geleid tot mooie successen.

Samenwerking Swink; Social Return Amsterdam

Impact Pakketten
Amsterdam geeft leveranciers de mogelijkheid hun social return verplichting in te vullen via Everyday Heroes. De leveranciers schaffen Impact Pakketten aan en met dat budget wordt de laatste stap naar werk gefinancierd. Vaak gaat het om ondersteuning die wel noodzakelijk is om de baan te realiseren en niet door andere organisaties georganiseerd kan worden.

Bij Bureau Social Return hebben verschillende bedrijven Impact Pakketten afgenomen bij Everyday Heroes. Zo zijn zeker voor 38 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in de regio Groot-Amsterdam obstakels weggenomen, zodat zij aan het werk konden gegaan. Hierdoor is hun positie op de arbeidsmarkt verbeterd en minder kwetsbaar geworden. Klantmanagers van de gemeente Amsterdam hebben onder andere ondersteuning aangevraagd voor statushouders, mensen met een functionele beperking, ex-daklozen, ex-gedetineerden en voor mensen die om allerlei andere redenen een afstand hadden te overbruggen.  

Inge Dullens, projectmanager de Sociaal Werkkoepel

Inge Dullens, projectmanager de Sociaal Werkkoepel: “Het is echt een win-win voor iedereen. Ik vind het mooi dat je echt mensen heel concreet helpt in het laatste stapje naar werk. En dat is juist voor deze mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zo ontzettend belangrijk. We kunnen als gemeente veel doen, maar dat heeft ook zijn beperkingen.”

Voorbeeldbedrijven die met een Impact Pakket een belangrijke bijdrage hebben geleverd zijn: 2Knowhow, Afas Foundation, Antea Group, Ahrend, Bergnet, Ecorys, Hijman Schoonmaakartikelen, Treve Advies, Vorm de Stad.

Roland Wink, directeur Hijman Schoonmaakartikelen

Roland Wink, directeur Hijmanschoonmaakartikelen zegt hierover: “Het is fijn dat we iets voor de regio kunnen doen. Hijman heeft de middelen om mensen te helpen en het gaat nog steeds goed met het bedrijf, dus dan mag je best wel je nek uitsteken om mensen te helpen die iets extra’s nodig hebben.”

Naast aanvragen vanuit de gemeente Amsterdam, krijgen we ook veel aanvragen vanuit organisaties die zorgen voor werk in de regio zoals: de sociale onderneming Swink, Stichting Life Goals, Wikistad/Produktiehuis, maar ook bijvoorbeeld Cordaan, Emma@Work, Forta4U en Pantar.

Oplossingen
Concrete oplossingen die een baan mogelijk maken zijn geboden dankzij deze leveranciers en aanvragers. Zo zijn er inmiddels zeven elektrische fietsen, acht stevige gewone fietsen, 10 laptops, zes opleidingen, een duikopleiding en twee rijbewijzen vergoed. Mensen werken of gaan bijvoorbeeld werken in de groenvoorziening, de fietsenstalling, als elektromonteur, vakkenvuller, mantelzorger, personal trainer, ITer, onderwijsassistent, timmerman, in de technische dienst, catering of als fietskoerier.

Zari en Hamza zijn geholpen aan een laptop, zodat ze hun MBO-opleiding af konden ronden. De zogenoemde Empowercertificaten van Everyday Heroes zorgden voor de één na laatste stap naar werk.


Everyday Heroes werkt ook samen met specifieke projecten die in de gemeente actief zijn. Bijvoorbeeld met Wikistad bij het uitbreiden van de Buurtbanen in Amsterdam. In Amsterdam West is dit project al succesvol gestart waarbij we verschillende vrouwen hebben kunnen helpen aan rijbewijzen, laptops en bijdragen voor scholing en vervolgopleidingen. Met de doorstroom naar de volgende baan en een zekere en stevige positie op de arbeidsmarkt heeft Everyday Heroes een bijdrage geleverd: door de financiering van twee EVC-procedures wordt van twee vrouwen straks erkend dat zij op HBO niveau werken. We hopen dit project blijvend te ondersteunen en ook de uitbreiding ervan.

Phlip Korthals Altes projectleider Wikistad: ”Door de inzet van De Buurtbaner wordt de sociale basis in de buurt versterkt en de buurtbaner zelf ontwikkelt haar/zijn eigen talenten en vergroot zo de kans op werk.

Extra kansen
Everyday Heroes werkt samen met veel meer publieke- en private organisaties om met middelen meer mensen aan het werk te krijgen. We zijn hierin faciliterend voor iedere partij. Dit jaar zijn we een landelijk partnerschap aangegaan met de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), met als doel re-integratie te vergroten en recidive te verkleinen. De leveranciers van DJI kopen bij Everyday Heroes Impact Pakketten die te combineren zijn met budgetten van Amsterdam. Zo is er voor (ex)-gedetineerden binnen deze regio nog meer budget om mensen aan het werk te krijgen of om opleidingen te financieren zoals bijvoorbeeld de succesvolle duikersopleiding van de Herstelling.

Het is mooi om te zien dat, door onze partners te verbinden met Amsterdamse stakeholders, er weer extra middelen en banen ontstaan. Natuurlijk zal Everyday Heroes ook dit jaar weer Impact Pakketten inzetten voor Amsterdammers. Om zo nog meer kansen te organiseren voor mensen op weg naar werk.

 We zijn heel erg trots op de samenwerking met Amsterdam en onze andere partners. We zijn nog trotser op alle mogelijkheden die we met elkaar kunnen creëren om Amsterdammers verder te helpen. Dank je wel, ook aan de begeleiders en op naar meer!

Deel dit verhaal: